Musical

Tracy Turnblad lijkt veel te mollig om mee te dansen in de tv-show waar zij, net als haar klasgenoten, zo graag naar kijkt. Maar na veel verwikkelingen, waarin ook haar eveneens naar corpulentie neigende moeder Edna danig op de voorgrond treedt, komt alles natuurlijk helemaal goed. Zo ging het in 1988 in de retrofilm Hairspray van John Waters (met de onverbeterlijke Divine als moeder), in de daaropvolgende theatermusical die een Broadway-hit werd, en dus ook in de verfilming van die musical (waarin John Travolta de moederrol speelde). Alle reden om uit te kijken naar de Nederlandse versie van Hairspray die dit seizoen op tournee gaat – met Arjan Ederveen als dansend en zingend zwaartepunt.

Er zijn trouwens nog twee andere musicals naar een film: Full Monty, waarin een groep bonkige werklozen zich bekwaamt in striptease, en Mary Poppins waarvan de hoofdrolspeelster dit najaar wordt gekozen via een tv-auditieshow.

Een ander beproefd procedé zijn de musicals met een nieuw verhaal rondom bestaande songs, zoals Love me tender/ All shook up met Brigitte Heitzer, René van Kooten en 25 hits van Elvis Presley, Dromen zijn bedrog met Vera Mann, Remko Vrijdag, Heddy Lester en een gulle greep uit de nederpophistorie, De Palingvissers met Bill van Dijk, Jan Rot en allerlei opera-aria’s in het Nederlands, en een herneming van Mamma Mia! rondom de Abba-successen. Ook terug is het jazzy Chicago, nu met Mariska van Kolck, Joke de Kruijf en Thom Hoffman. Tenslotte in de sector nieuwsgierig makend van Nederlandse makelij: een nieuwe Ja zuster, nee zuster met Annick Boer en Joep Onderdelinden, Amandla! Mandela met Kenneth Herdigein in de titelrol, en Dorus waarin Mini & Maxi hun leermeester Tom Manders gedenken.

Henk van Gelder