Mininova moet weblinks weghalen

De Nederlandse website Mininova moet binnen drie maanden links weghalen die mogelijk verwijzen naar gekopieerde films, tv-series, muziek en software.

Dat heeft de rechter gisteren bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de stichting Brein. Brein behartigt de belangen van de film- en muziekindustrie in Nederland.

Mininova is een van de best bezochte torrentsites ter wereld, met 5 miljoen bezoekers per dag. Het heeft een goed doorzoekbare database die links vertoont naar circa 1 miljoen torrentbestanden – een ruilmethode waarmee internetgebruikers onderling grote bestanden uitwisselen, veelal illegaal gepubliceerde kopieën van films, tv-series en cd’s.

Mininova verwijdert nu al op verzoek ‘verdachte’ links, maar dat gebeurt alleen naar aanleiding van een schriftelijk verzoek waar een exacte omschrijving bij gegeven wordt. Tegen de tijd dat een specifieke link is verwijderd, is de film of cd in kwestie al vaak weer door een andere gebruiker, en onder een andere naam, gedeeld. Deze zogeheten notice and takedown-methode is ontoereikend om verspreiding van illegale kopieën tegen te gaan, vindt de entertainmentindustrie.

De rechter geeft stichting Brein daarin gelijk. Daarom moet de Utrechtse website zelf links gaan filteren op basis van een lijst die Brein opstelt. Mininova gaf eerder al aan dat het aan het filteren mee wil werken, maar weigert voor de kosten van het filteren op te draaien.

De inzet van het kort geding was de vraag wie er verantwoordelijk is voor het filteren van de links. De rechter zegt dat Mininova „gegronde twijfel kan hebben of die torrents wel verwijzen naar rechtmatige informatie”. Mininova moet de links binnen drie maanden gefilterd hebben, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag of per link, tot een maximum van 5 miljoen euro.

Mininova overweegt tegen het besluit in beroep te gaan, laat directeur Erik Dubbelboer in een eerste reactie op het vonnis weten.

Torrentsite The Pirate Bay gaat in beroep tegen het oordeel dat een Nederlandse rechter gaf in een kort geding dat Stichting Brein onlangs tegen de Zweedse website aanspande. The Pirate Bay moet gebruikers gaan weren als die proberen vanaf een Nederlandse computer de website te bezoeken.

The Pirate Bay werd afgelopen maandag door de Zweedse rechter offline gehaald, maar de website had zich al op een verhuizing voorbereid. Binnen 24 uur was de torrentsite al weer in de lucht en hij is nu, ook vanuit Nederland, weer bereikbaar.

Meer over de strijd rond het downloaden van illegale bestanden op nrc.nl/economie