Madrid en Parijs: ETA na slag niet verlamd

De Franse politie heeft in een week tijd dertien wapenarsenalen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA ontmanteld. Daarbij zijn tientallen wapens, duizenden kogels en bijna 900 kilo aan explosieven gevonden, volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux.

Zijn Spaanse collega Alfredo Pérez-Rubalcaba noemde de vondsten gisteren na overleg met Hortefeux in Parijs het gevolg van de „excellente samenwerking” tussen de autoriteiten in beide landen in de strijd tegen de terreurbeweging. Hij opperde dat deze samenwerking ertoe kan leiden dat „we dit probleem binnenkort kunnen oplossen”. Daarmee bedoelde hij de ETA, door hem omschreven als „het belangrijkste probleem in Spanje op dit moment”.

De ministers waarschuwden dat de ETA ondanks een „zware slag” nog niet verlamd is. Sinds 2004 werken geïntegreerde Spaanse en Franse opsporingsteams aan de strijd tegen de ETA, die eind vorige maand zijn vijftigjarige bestaan vierde. Sindsdien is de beweging verzwakt door de arrestatie van talrijke kopstukken en medewerkers. Die werden voor een belangrijk deel in Zuid-Frankrijk opgepakt. De ETA gebruikt het buurland sinds decennia als logistieke uitvalsbasis voor aanslagen in Spanje. Bij ETA-aanslagen vielen tot nu 828 doden.

Hortefeux zei gisteren dat op dit moment 172 ETA-leden in Franse gevangenissen straffen uitzitten. Een dag eerder maakte het Franse parket melding van 174 veroordeelden, plus 65 verdachte ETA-leden die in hechtenis op berechting wachten.