'Leader of the pack' overleden

Ze schreef mee aan de hits River Deep Mountain High van Ike en Tina Turner en Leader of the Pack van de Shangri-La’s. Nu is de ‘leader of the pack’ overleden. Componist, producent en zangeres Ellie Greenwich stierf woensdag in een ziekenhuis in New York aan een hartaanval. Ze werd 68 jaar oud.

Greenwich werkte onder meer samen met Phil Spector, die onlangs werd veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf voor doodslag op de actrice Lana Clarkson, en met songwriter Jeff Barry, die ook haar echtgenoot was en van wie ze later scheidde.

Als kind deed Greenwich mee aan talentenshows, op haar tiende had ze haar eigen band, The Jivettes, maar ze boekte vooral succes als songwriter.

In de jaren zestig schreef Ellie Greenwich mee aan een hele serie hits: Doo Wah Diddy Diddy van Manfred Mann, Be my Baby van de Ronettes en Christmas (Baby Please Come Home) van Darlene Love. Met haar man Barry stond ze aan de wieg van de carrière van singer/songwriter Neil Diamond.

Het echtpaar vormden een van de succesvolste componistenduo’s in het Brill Building in New York waar talloze componisten, producers, platenmaatschappijen en promotors zich ophielden. Vaak werkten de songwriters en de producers er in duo’s; naast Greenwich en Barry werkten Burt Bacharach en Hal David samen en Gerry Coffin en Carole King. Zo ontstond de ‘Brill Building sound’; mainstream popmuziek die sterk werd beïnvloed door Latijnse ritmes en rythm en blues.

Ellie Greenwich componeerde, produceerde en zong, zoals ze duidelijk maakte op haar eerste soloalbum Ellie Greenwich Composes, Produces and Sings (1968). „Haar zang bleef meestal beperkt tot achtergrondkoren, onder anderen bij Frank Sinatra, Dusty Springfield en Neil Diamond.

Broadway eerde Greenwich in 1985 met de musical The leader of the Pack, die geheel was gewijd aan haar en haar liedjes. De musical werd genomineerd voor een Tony Award voor beste musical.

Beluister muziekfragmenten op nrc.nl/kunst