Klassieke muziek

De Reisopera opent het seizoen met Das Rheingold, het eerste deel van een nieuwe productie van Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen. Opvoeringen van de Ring zijn zeldzaam, en zeker door een relatief ‘klein’ gezelschap als de Reisopera. De Nederlandse Opera maakt zich op voor het grootste seizoen ooit: vijftien producties, waarvan acht nieuwe ensceneringen, vijf reprises en twee geheel nieuwe opera’s. Eigenlijk zijn al die nieuwe producties bijzonder: zo zie je een grand opera als La Juive van Halévy (regie: Pierre Audi) zelden, wordt Strauss’ Salome geregisseerd door Peter Konwitschny en zingt in Puccinis La fanciulla del West wereldtopsopraan Eva-Maria Westbroek. Het Concertgebouworkest neemt met zijn Mahlerproject vast een voorschot op de Mahlerjaren 2010 en 2011 met o.a. de Tweede en Derde symfonie door chef-dirigent Jansons. Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest straks, na het Gergjev Festival, onder chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin Negende symfonieën van Mahler, Bruckner en Beethoven. In de programmering van het Concertgebouw o.a. recitals van Mark Padmore, Christian Gerhaher en Anne Schwanewilms: een hattrick van lievelingsstemmen. Ook verheugenswaardig: een eigen serie voor Janine Jansen.