Jazz/ wereldmuziek

Jazzdiva Dianne Reeves liet haar prachtige stem horen in een lang niet uitverkocht Doelen theater. Terlaak, Andreas

Het soloconcert van jazzpianist Brad Mehldau (20 maart), maar ook het nabije concert van Cecil Taylor en drummer Tony Oxley, zijn grote publieke uitvoeringen waarvoor het Bimhuis de krachten bundelt met het Muziekgebouw aan ’t IJ. Op het gebied van internationale jazz-zang zijn er komend seizoen twee grote namen te vermelden: Dianne Reeves (19 november in Vredenburg Leidsche Rijn) en Diana Krall, in november tweemaal in het Concertgebouw. December is de maand van bassist Marcus Miller (vier concerten). In februari geeft gitaarvirtuoos Pat Metheny drie concerten, ‘Solo Guitar & Orchestrion’ genaamd. Ook dit najaar: James Carter. Hij beheerst alle stijlen zonder dat hij ook maar iemand na lijkt te apen. September is de maand van mijlpalen voor Han Bennink. Er verschijnen een boek en een film over de jazzdrummer. Een andere eigenzinnige muzikant van eigen bodem is Anton Goudsmit. Op het komende Jazz International Festival (22 t/m 27 september) laat de jazzgitarist, nu als programmeur, zijn favorieten Flat Earth Society en percussionist Trilok Gurtu spelen. Ook bijzonder zijn de zangkunsten van multi-instrumentalist/zanger Richard Bona. De troubadour uit Kameroen zingt in zijn moedertaal Douala (7-10 oktober).