Irisscan ontmaskert voetballers

De Nigeriaanse voetbalbond (NFF) heeft vijftien speler teruggetrokken uit de nationale selectie ‘onder-17’ die zich voorbereidt op het wereldkampioenschap in eigen land. Dat meldde de Britse omroep BBC op zijn website. De vijftien spelers voldoen niet aan de leeftijdseis. Nigeria is de titelverdediger.

De overschrijding van de leeftijdsgrens kwam aan het licht nadat de Nigeriaanse bond alle geselecteerden aan een irisscan had onderworpen. Tot die maatregel was overgegaan, omdat de wereldvoetbalfederatie FIFA had aangekondigd tijdens het toernooi alle spelers met een irisscan op leeftijd te zullen controleren.

Het is bekend dat de leeftijden van veel Afrikaanse voetballers onbetrouwbaar zijn. Niet dat er willens en wetens wordt gesjoemeld, maar mede doordat de bevolkingsregisters in veel landen niet goed worden bijgehouden. Nigeria is een van de landen waarvan in het verleden bij WK’s twijfel was over de juiste leeftijd van jeugdinternationals. Om aan dat misstand een eind te maken heeft FIFA besloten de leeftijd te controleren, te beginnen bij het WK ‘onder-17’ in Nigeria, dat eind oktober begint.

Bondscoach John Obuh zegt niet in de problemen te komen door het vertrek van vijftien spelers, omdat hij van de 38 geselecteerden er 23 overhoudt. Woordvoerder Ademola Olajire van de Nigeriaanse bond verklaarde tegenover de BBC dat de vijftien niet alleen op grond van een irisscan, maar ook door hun mindere prestaties niet langer deel uitmaken van de selectie. Maar hij erkende, „dat het besluit mede is genomen om de goede naam van Nigeria niet te grabbel te gooien.”

Nigeria won twee jaar geleden in Zuid-Korea de wereldtitel, nadat het land eerder in 1985 en 1993 al kampioen was geworden. Voor het WK in eigen land is Nigeria ingedeeld bij Duitsland, Argentinië en Honduras.