Hockeyers verder dankzij strafcorners

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren de halve finale van het Europees kampioenschap bereikt door het zwakke Frankrijk met 6-0 te verslaan. Daarmee kwalificeerden ze zich tevens voor het WK dat volgend jaar in New Delhi wordt gehouden.

De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel was gisteren weer erg afhankelijk van de strafcorner. Teun de Nooijer maakte het enige velddoelpunt van de wedstrijd, de andere doelpunten kwamen voort uit strafcorners. Nederland kreeg er vijf en benutte die, mede door de zwakke cornerverdediging van de Fransen, alle. Taeke Taekema, die zijn tweehonderdste wedstrijd voor het nationale team speelde, trof viermaal doel en bracht zijn doelpuntentotaal op 186. Terwijl Taekema op de bank zat, profiteerde Roderick Weusthof vlak voor rust van een strafcorner.

Nederland speelde slordig; de passing was slecht en grote kansen werden gemist. Dat zal morgen in de halve finale beter moeten, realiseert aanvoerder De Nooijer zich. „Het is fantastisch dat we honderd procent uit de corner halen maar we moeten veel beter omspringen met onze kansen”, zei hij na de wedstrijd. „Het veldspel is nog niet goed genoeg.”

In de halve finale neemt Nederland het op tegen Engeland dat verrassend groepswinnaar werd in de poule waarin ook olympisch en wereldkampioen Duitsland uitkwam. De Engelsen speelden eerder deze week gelijk tegen Duitsland (4-4). Net als Nederland beschikt de ploeg van bondscoach Jason Lee over een sterke strafcorner. Ashley Jackson, die in de Nederlandse hoofdklasse uitkomt voor HGC, benutte er dit toernooi drie.

De andere halve finale gaat tussen de finalisten van de Olympische Spelen in Peking; Duitsland en Spanje.

De Nederlandse vrouwen, die met 24 doelpunten voor en nul tegen de halve finale bereikten, spelen vanmiddag tegen Spanje.