'Havendirecteur nam 7 ton aan'

Oud-directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam wordt ervan verdacht zeven euroton aan steekpenningen te hebben aangenomen van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Dat bevestigen bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek naar het zogeheten Havenschandaal van 2004. In deze zaak kreeg de gemeente Rotterdam door het faillissement van enkele RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen een schuld van ruim 100 miljoen euro. Scholten had als directeur van het gemeentelijk Havenbedrijf buiten de gemeente om garanties voor leningen aan RDM verstrekt ter waarde van 183 miljoen. De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf hebben besloten om „nadere aangifte” te doen tegen Scholten in verband met „vermoedelijke omkoping”. Dat heeft het college van B&W gisteren in een brief aan de gemeenteraad laten weten. In een telefonische reactie noemt Van den Nieuwenhuyzen de beschuldiging van de gemeente Rotterdam „volkomen onzin”. Van het Openbaar Ministerie heeft hij over deze kwestie nog niets vernomen, zegt hij. Van justitie heeft hij naar eigen zeggen überhaupt nog geen precieze aanklacht ontvangen. „Ik wacht daar al vijf jaar op.” (NRC)