Goud voor Nederlandse dressuurequipe bij EK

Bij de landenwedstrijd van het Europees kampioenschap dressuur heeft Nederland gisteren de gouden medaille veroverd. De ploeg van bondscoach Sjef Janssen streefde met grote overmacht Groot-Brittannië (zilver) en Duitsland (brons) voorbij. Nederland was voor het binnenrijden van de laatste combinatie – Edward Gal en Totilas – al zeker van het hoogste eremetaal.

Gal reed met zijn negenjarige hengst Totilas de beste score (84,085) ooit in een Grand Prix, nadat hij vorige maand in Hickstead al een wereldrecord bij de kür op muziek had gevestigd. Het totaalresultaat van de equipe was eveneens een wereldrecord: 238,595. „Eerlijk gezegd denk ik dat het nóg beter kan”, reageerde Gal vlak na zijn historische proef. De ruiter uit Harskamp kreeg twee maal een acht, 14 maal een negen en viermaal een tien. Na tien onderdelen van zijn proef had hij een jurywaardering van 89,500. Maar door een foutje in de wissels om de pas zakte hij wat terug.

Anky van Grunsven en Imke Schellekens-Bartels behaalden hun tweede gouden teamsucces, na de winst op het EK van Turijn twee jaar geleden. Gal en Adelinde Cornelissen beleefden een primeur. Voor Cornelissen was het zelfs het eerste internationale kampioenschap. Ze kwam met Parzival tot 80,638 procent. Daarmee brak zij bij haar debuut op een internationaal kampioenschap definitief door. Bondscoach Sjef Janssen wees er naderhand op dat veel kenners haar proef de beste vonden.

Van Grunsven had relatief gezien een bescheiden bijdrage aan het succes. De drievoudig olympisch kampioene was de derde Nederlander (73,872) en de zesde in de algehele rangschikking. De tijden zijn veranderd voor de vrouw die het circuit bijna twintig jaar domineerde. Van Grunsven scoorde maar net iets hoger dan Schellekens-Bartels, die als eerste Nederlandse aan de start verscheen. En de amazone uit Erp moest ook haar drie jaar oude wereldrecord, gevestigd in 2006 tijdens het CHIO in Rotterdam, aan Gal afstaan.