Franse geheim agent is in Somalië ontsnapt aan zijn gijzelnemers

Mogadishu. Eén van de twee Franse geheim agenten die vorige maand werden gegijzeld in Somalië, is gisteren vrijgekomen. Marc Aubriere vluchtte naar het presidentiële paleis in Mogadishu. Tijdens zijn ontsnapping heeft de Fransman volgens een Somalische politieofficier drie gijzelnemers omgebracht. Aubriere ontkent dat. De twee Fransen werden 14 juli meegenomen uit hun hotel in Mogadishu waar zij zich hadden laten registreren als journalisten. Het tweetal was in Somalië in opdracht van de Franse regering, mogelijk om advies uit te brengen aan de door de internationale gemeenschap ondersteunde, Somalische regering. De Fransen werden meegenomen door een tiental gewapende mannen, naar verluidt regeringssoldaten die boos waren over het uitblijven van hun salarisuitbetaling. In Somalië, sinds het einde van de dictatuur in 1991 het toneel van (clan)geweld en burgeroorlog, worden met regelmaat hulpverleners en journalisten ontvoerd.