Eurlings laat lawaai hogesnelheidstrein meten na klachten

DEN HAAG/UTRECHT. Minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) laat vanaf september metingen verrichten naar het lawaai van de nieuwe hogesnelheidstreinen op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Omwonenden hebben de afgelopen maanden 1.600 klachten ingediend over het lawaai van de treinen, die nu nog proefrijden. Eurlings zei gisteren dat hij zich kan voorstellen dat mensen die de bouw van het spoor de afgelopen jaren hebben zien vorderen, nu schrikken van het geluid van de treinen. Maar volgens hem ligt de geluidsoverlast binnen de wettelijke normen en is die vergelijkbaar met het lawaai langs andere spoorlijnen in Nederland. ProRail erkende gisteren dat de afgelopen tijd opvallend veel klachten zijn binnengekomen van omwonenden. ”Voor ons is het duidelijk dat er iets aan de hand is.” NS Hispeed begint volgende maand met een treindienst over het hsl-tracé tussen Amsterdam en Rotterdam. In december gaat ook de Thalys van Amsterdam naar Parijs van het spoor gebruikmaken.