Een beter milieu begint in Londen

(Foto Reuters/Luke MacGregor) A Camp for Climate Change demonstrator sits on a tent frame as they set up their protest site at Blackheath in south London August 26, 2009. Environmentalists demanding an overhaul of the world economy to help save the planet met in London on Wednesday for a week-long camp, one of the biggest tests of the capital's police since the G20 demonstrations. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN ENVIRONMENT CONFLICT) REUTERS

Een demonstrant van Camp for Climate Change protesteert in de wijk Blackheat, in de Britse hoofdstad Londen, tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van milieuactivisten die tot komende woensdag duurt. Hij zit op een metershoge driepoot: drie stalen palen die in de vorm van een piramide overeind staan. Wie bovenin zit, kan moeilijk door de politie worden verwijderd.

Om hem heen staan honderden demonstranten met spandoeken waarop teksten staan als ‘kapitalisme is crisis’. Het protest richt zich tegen het kapitalisme omdat dat klimaatverandering in de hand zou werken.

De milieuactivisten, van over de hele wereld, hebben Londen uitgekozen omdat ze die stad beschouwen als het „epicentrum” van het kapitalisme. „Als we klimaatverandering willen tegengaan, moeten we hier beginnen”, meldt de website. Blackheat is gekozen vanwege de symboliek. In 1381 begon hier een boerenopstand. Nu is hier de skyline van de hoofdkantoren van grote banken zichtbaar.

Het is de vierde keer dat demonstranten hier hun kamp opslaan. Naar verwachting komen er in de loop van de week zo’n twee- tot drieduizend mensen bijeen. Er zijn douches gebouwd, wc’s en keukens.

Het is voor de politie van Londen de zwaarste test sinds de demonstraties bij de G20, van begin april. Weken na de roerige top was het nog steeds onrustig in Londen. Na 90 klachten stelde de Britse politie een onderzoek in naar politiegeweld.

Lees meer over klimaatverandering op het blog van Paul Luttikhuis: nrc.nl/klimaat