De geest van John Hughes waart rond in 'Bandslam'

Bandslam Regie: Todd Graff. Met: Gaelan Connell, Vanessa Hudgens, Aly Michalka, Lisa Kudrow. In: 40 bioscopen. * * * *

De geest van de drie weken geleden overleden John Hughes, de koning van de tienerfilm, waart rond in Bandslam. Hoofdpersoon Will lijkt zo weggelopen uit een van zijn highschool-films. Will is een nerd die muziektrivia kan oplepelen. Hij wordt gepest, maar weet tegenspoed met zelfspot te overwinnen.

Tot zijn verbazing wordt hij door het populaire meisje Charlotte op sleeptouw genomen. Omdat hij zoveel van muziek weet, mag hij haar adviseren. Ze wil meedoen aan Bandslam, een competitie tussen highschool-bands, om het op te nemen tegen de band van haar ex-vriend.

Ook sluit Will vriendschap met Sa5m („de 5 spreek je niet uit”, zegt ze), een einzelgänger met altijd een boek in de buurt. Voor maatschappijleer moeten ze een opdracht doen waarin onder meer hun favoriete plek gefilmd moet worden. Voor Will, die brieven aan David Bowie schrijft, is dat CBGB, de club waar de Amerikaanse punk begon en die vorig jaar sloot. Het is duidelijk, Bandslam is geschreven door vijftigers.

Bandslam is wel omschreven als antwoord op de drie High School Musical-films. Ze delen zelfs de hoofdrolspeler, Vanessa Hudgens, die Sa5m speelt.

Maar het is eerder een vervolg, bedoeld voor wat oudere kinderen. Het voordeel van Bandslam is betere muziek, iets levensechtere personages die zelf zingen en muziek maken en ook voor volwassenen aardige humor.