de container

(Foto Ad Nuis) Serie Containerwoningen, Fares Baker, 23, geboren in Bagdad, Politicologie, 3e jaar, woont 1,5 jaar in de containers, 06-28624540, fares_baker@hotmail.com Nuis, Ad

Fares Baker, 23 jaar, geboren in Bagdad, studeert politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woont sinds anderhalf jaar in een container.

Martin Luther King boven je bank?

„Ja, een foto van zijn beroemde ‘I have a dream’-toespraak in Washington. Het is heel bijzonder wat deze man heeft bereikt zonder geweld. Ik vind dat inspirerend genoeg om aan mijn muur te hangen. In de hoek van de poster hangt ook nog een klein koperen schaaltje met de afbeelding van imam Ali, de schoonzoon van de profeet Mohammed.”

Ben je streng gelovig?

„Nou, dat schaaltje heeft voor mij niet zozeer religieuze waarde, maar wel culturele. Irak is toch mijn geboorteland. We zijn gevlucht toen ik negen was, omdat mijn vader tegen het regime van Saddam Hussein was. Ik ben sindsdien één keer teruggeweest, zes maanden na de val van het regime.”

Heb je de muur zelf geverfd?

„Ja, maar mijn originele plan was veel ambitieuzer: bruin en beige met groene accessoires. Maar daar kwam weinig van terecht. Nu zou ik waarschijnlijk andere kleuren gebruiken, ik verander snel van smaak. Het verven zelf was trouwens een verschrikkelijk werk! De vorige bewoner had de onderste helft van de muur donkerblauw geverfd, dus ik moest er wel drie keer overheen met wit voordat ik met bruin aan de slag kon.”

En de bank, is die comfortabel?

„Helaas niet nee – allesbehalve zelfs. Ik heb hem van de straat gepikt. Als student heb ik helaas niet de financiële ruimte om een nieuwe te kopen.”

Om het groeiend tekort aan studentenwoningen op te lossen, verbouwen woningbouwcorporaties zeecontainers tot woonruimten. In deze serie worden bewoners van de containerwoningen geïnterviewd.

    • Maite Vermeulen