Darwin achterna met twitter en tv

Morgen vaart het media-schip Stad Amsterdam uit dat tijdens een lange reis gaat onderzoeken hoe actueel Darwins standpunten nog zijn.

2.000 toiletrollen, 50.000 liter water en 23.000 kilo voedsel zijn nodig voor een acht maanden durende reis in het kielzog van Darwin die op televisie, radio en web te volgens zal zijn.

Beagle, in het kielzog van Darwin is een 12 miljoen euro kostende coproductie van VPRO, Teleac en de Vlaamse publieke zender VRT/Canvas. De multimediale bemanning vertrekt morgen vanuit Oostende op de clipper Stad Amsterdam naar Plymouth. In 35 afleveringen wordt in dit Darwinjaar de reis die de wetenschapper van van 1831 tot 1836 maakte gereconstrueerd. Aan boord van de Beagle ontwikkelde Darwin zijn evolutietheorie die hij uitwerkte in het boek On the Origin of species .

„In welke staat verkeert de aarde nu?”, dat is volgens eindredacteur Lex Runderkamp de centrale vraag van het project. Hij omschrijft de reeks als een mix van een avonturen-, reis- en wetenschapsprogramma.

De driemaster is verbouwd tot een laboratorium annex studio. Aan boord is meetapparatuur waarmee wetenschappers onderzoek kunnen doen naar bijvoorbeeld de vogeltrek. Op het schip worden gasten ontvangen zoals bioloog Tijs Goldschmidt en onderwijsminister Ronald Plasterk die als wetenschapper gespecialiseerd is in de moleculaire genetica. Zij diepen per aflevering thema’s uit.

Een sleutelfiguur is de Britse biologe Sarah Darwin, die tijdens de reis haar betovergrootvader Charles Darwin beter wil leren kennen. De Vlaamse journalist/bioloog Dirk Draulans, de andere centrale figuur, reist over land om verschillende onderzoeksprojecten te bezoeken en te toetsen hoe actueel Darwins standpunten zijn.

Op internet wordt de koers van de driemaster en het leven aan boord van de dertig koppige bemanning 24 uur per dag met vier webcams gefilmd. De makers en gasten als de Britse reisschrijver Redmond O’Hanlon doen in blogs en op twitter verslag.

Regisseur Hans Fels bedacht de tv-serie in 1984. Maar toen was de techniek nog niet ver genoeg. Het team draaide onlangs een paar dagen proef. „We wilden testen of je acht tot veertien uur per dag aan boord een programma kunt monteren”, zegt Runderkamp. „Dat is mogelijk, maar je wordt er wel gestoord van.”

Ilja Willems, eerder researcher/producer van de reeks Van Dis in Afrika, heeft voor het project Darwins vijf jaar durende reis van dag tot dag geanalyseerd. „Dit project is een militaire operatie”, zegt ze. „Het moeilijkste is het overzicht. Toen ik er aan begon dacht ik hoe krijgen we 35 afleveringen gevuld, nu denk ik: wat moeten we weggooien?”

De tv-serie begint 13/9. Volg de reis via beagle.vpro.nl