Bijensterfte toch door besmetting met virus

De massale bijensterfte van de laatste jaren in de Verenigde Staten en Europa is waarschijnlijk niet in eerste instantie het gevolg van milieufactoren, maar van virussen die de bijenpopulaties verzwakken. Daardoor zijn ze niet meer bestand tegen invloeden als insecticiden, parasieten en stress.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Onderzoeksleider May Berenbaum geeft toe de virussen zelf niet te hebben aangetroffen.

De onderzoekers analyseerden de activiteit van genen in de darmen van zieke honingbijen. Zij ontdekten dat deze bijen een abnormaal functionerende eiwitfabricage in hun cellen hebben. Als oorzaak wijzen de onderzoekers besmetting met verschillende virussen aan.

Deze virussen worden overgedragen door de varroamijt, een bekende vijand van bijenvolken. Nederlandse imkers bestrijden de varroamijt actief. Maar steeds vaker treedt resistentie op tegen reguliere middelen.

Bijensterfte: pagina 8