AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar mag van vakcentrale CNV

Rotterdam. De christelijke vakcentrale CNV is, onder strikte voorwaarden, bereid verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar goed te keuren. Het CNV neemt hiermee een standpunt in dat lijnrecht tegenover dat van vakcentrale FNV staat. Het kabinet wil de leeftijd waarop mensen AOW ontvangen verhogen naar 67 jaar. Als tegemoetkoming aan de FNV krijgen de sociale partners echter tot 1 oktober de tijd om een alternatief te presenteren, in de vorm van een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Zij zullen daarbij dan ook de Kroonleden van de SER moeten overtuigen. Ter voorbereiding op de discussies binnen de SER rekende het Centraal Planbureau (CPB) 49 alternatieve voorstellen door. CPB-directeur Coen Teulings liet weten dat verhoging van de AOW-leeftijd het meest effectief is. Het CNV, met 350.000 leden de op één na grootste vakcentrale van Nederland, maakte afgelopen juni al bekend verhoging van de AOW-leeftijd bespreekbaar te achten als de staatsfinanciën in 2015 nog steeds niet gezond zijn. De vakcentrale zei dit nadat uit onderzoek onder negenhonderd leden was gebleken dat 8 op de 10 een verhoging van de AOW-leeftijd bespreekbaar vindt.