Amnesty bepleit tribunaal O-Timor

Een internationaal tribunaal zou de verantwoordelijken van mensenrechtenschendingen in Oost-Timor ten tijde van de onafhankelijkheid moeten berechten. In een rapport dat gisteren uitkwam schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat slechts één persoon in de gevangenis zit voor de moorden, brandstichtingen, verkrachtingen en andere mensenrechtenschendingen rond het referendum voor onafhankelijkheid in Oost-Timor in 1999.

Zondag is het tien jaar geleden dat de Oost-Timorezen stemden vóór onafhankelijkheid van Indonesië, dat het land sinds 1975 bezette. Pro-Indonesische milities richtten destijds met steun van de Indonesische veiligheidsdiensten een bloedbad aan, waarbij zo’n duizend mensen werden gedood. In de jaren van de bezetting zouden ongeveer 100.000 mensen zijn gedood of verhongerd.

De Oost-Timorese regering streeft naar verzoening met Indonesië en voelt weinig voor vervolging van de schuldigen. Een rapport uit 2005 van de Commissie voor Receptie, Waarheid en Verzoening over misdaden tijdens de bezetting is nooit besproken in het Oost-Timorese parlement.

Volgens Amnesty vinden veel Oost-Timorezen dit moeilijk te begrijpen en wachten ze nog steeds op gerechtigheid. Ze vinden het onacceptabel dat de Indonesische generaal Wiranto nog vrij rondloopt, en zelfs vice-presidentskandidaat was bij de recente verkiezingen. Wiranto wordt door de Serieuze Misdaden Eenheid van de Verenigde Naties beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid ten tijde van het referendum.