Advies: vaccineer alle zwangere vrouwen

Brussel. Een werkgroep van gezondheidsexperts van de EU-landen adviseert alle zwangere vrouwen, gezondheidswerkers en alle mensen met chronische ziekten als eersten te vaccineren tegen Mexicaanse griep. Daarna kunnen andere mensen aan de beurt komen voor de inenting. De EU-aanbeveling wijkt af van het besluit van minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) een week geleden. Die besloot dat zwangere vrouwen alleen een inenting krijgen als ze tot een medische risicogroep behoren. Het gaat daarbij om vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn. Klink laat zich op dit punt adviseren door het RIVM en de Gezondheidsraad. Voor gezonde zwangeren is er volgens beide organisaties geen medische reden om te vaccineren. Wel besloot Klink dat alle mensen gevaccineerd kunnen worden die nu al de jaarlijkse griepprik krijgen. Dat zijn mensen die door bijvoorbeeld een longaandoening meer risico lopen en 60-plussers. De EU-werkgroep benadrukt dat de landen vrij zijn om zelf hun prioriteiten te stellen.