6 mln voor bestrijding overlast van softdrugs

Het kabinet stelt de komende twee jaar maximaal zes miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van softdrugsoverlast.

Het geld is bedoeld voor bestrijding van criminaliteit en andere ongewenste bijverschijnselen. Ook kan het worden ingezet bij het streven naar kleinere coffeeshops. Het geld is niet bestemd voor extra politie-inzet.

Twee maanden geleden concludeerde een commissie onder leiding van Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat het Nederlandse softdrugsbeleid niet langer houdbaar is. Het kabinet maakt naar verwachting volgende maand duidelijk wat de nieuwe koers wordt.

Van de 6 miljoen gaat in elk geval 150.000 euro naar de gemeente Maastricht. Onder het motto ‘Limburg trekt z’n grens’ presenteerden de Limburgse coffeeshopgemeenten in mei een plan om per 1 januari volgend jaar te experimenteren met een pasjessysteem bij de verkoop van softdrugs. Coffeeshops moesten besloten clubs worden voorleden; zo zou de aantrekkingskracht van coffeeshops op drugstoeristen uit Duitsland, België en Noord-Frankrijk fors afnemen, evenals de overlast.

De meeste gemeenten verloren vervolgens hun enthousiasme, omdat er geen geld voor extra politie komt. Ze achtten het risico van meer illegale handel buiten de clubs te groot. „Geen geld, geen Zwitsers, geen plan”, zei de Venlose burgemeester Bruls. Maastricht en Sittard-Geleen bleven wel enthousiast.

De uitslag van een onderzoek van de Limburgse coffeeshops naar de effecten van het pasjessysteem wordt dit najaar verwacht. De Maastrichtse burgemeester Leers wil nog altijd begin 2010 starten met de proef met ‘wietpasjes’. De Limburgse burgemeesters zouden ook graag ‘de achterdeur’ regelen door coffeeshops eigen wiet te laten kweken. In Den Haag is daarvoor geen draagvlak.