Zuma ziet heldin Semenya als rolmodel

De Zuid-Afrikaanse wereldkampioene 800 meter Caster Semenya is gisteren als een heldin onthaald op het vliegveld van Johannesburg. Duizenden landgenoten zongen haar toe en dansten om haar heen. „100 procent vrouw”, stond er op zelfgemaakte posters.

Semenya veroverde afgelopen week in Berlijn de wereldtitel op de 800 meter in de beste tijd van het jaar (1.55,45), maar er wordt getwijfeld aan het vrouwelijk geslacht van de achttienjarige hardloopster. De internationale atletiekfederatie nam de ophef zo serieus, dat Semenya enkele uren voor de finale een seksetest moest ondergaan. De resultaten daarvan worden binnenkort bekend.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma maakte gisteren zijn ongenoegen kenbaar over de manier waarop Semenya is behandeld. Zuma: „Uitzoeken of iemand een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van anderen, is één ding. Maar dat is wat anders dan het publiekelijk vernederen van een professionele atlete.”

De president ziet in Semenya een rolmodel. De atlete groeide op in een sloppenwijk, maar werd dankzij de atletiek wereldberoemd. (ANP, AFP)