Winst ABN verdampt door crisis

De economische recessie heeft zakelijke klanten van ABN Amro Nederland dermate in problemen gebracht dat de winst van de bank in het tweede kwartaal volledig is weggevaagd.

Het Nederlandse bankbedrijf, sinds vorig najaar in handen van de Nederlandse overheid, leed een verlies van 10 miljoen euro. Een kwartaal eerder boekte ABN Amro Nederland nog een winst van 87 miljoen. In het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst 267 miljoen.

Volgens financieel directeur David Cole heeft de verslechtering vooral te maken met problemen in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. „We merken dat de recessie definitief is toegeslagen in Nederland”, zei Cole in een telefonische toelichting. De afschrijvingen en voorzieningen voor de kredietportefeuille zijn met bijna 200 miljoen euro opgelopen tot 344 miljoen. Dat is voornamelijk veroorzaakt door problemen bij zakelijke klanten. Ook in een ander opzicht ziet de bank een verslechtering van de economie in Nederland. „Hoewel we onze voorwaarden niet hebben aangescherpt, vragen bedrijven minder leningen aan”, aldus Cole. De bedrijfsinkomsten, aan rente en provisie, daalden met 15 procent tot 1,2 miljard euro. De bank herhaalde de negatieve vooruitzichten die het eind mei al formuleerde: 2009 blijft een „lastig” jaar.

Het verlies van de ABN Amro Groep als geheel, waarin ook de ABN-onderdelen zijn opgenomen die nog overgaan naar Royal Bank of Scotland en Santander, verdubbelde in het tweede kwartaal tot 1,7 miljard euro, en kwam nagenoeg geheel voor rekening van het deel van de bank dat door RBS is overgenomen.

De definitieve ontmanteling van het concern is opnieuw vertraagd, omdat de gesprekken over de verplichte verkoop van een aantal zakelijke bankdochters met beoogd koper Deutsche Bank niet vlotten, zo zei Cole vanochtend. De Nederlandse Staat, die voor ABN Amro onderhandelt, heeft van de Europese Commissie verlenging van de onderhandelingstermijn gekregen. De verkoop van deze mkb-portefeuille moet nu begin september zijn afgerond. Pas als dat is gelukt, kan Brussel toestemming voor de opsplitsing van ABN Amro geven. ABN Amro zegt juridisch en technisch klaar te zijn voor dat proces. Voor ABN Amro Nederland is een nieuwe bankvergunning aangevraagd.