Wikipedia stelt grenzen aan wilde aanpassingen

De interactieve encyclopedie Wikipedia gaat scherper toezien op wijzigingen in de lemma’s van levende personen. Zo moet misbruik van een van de populairste websites ter wereld worden voorkomen. 

In het Engelstalige gedeelte (3 miljoen artikelen) moeten alle wijzigingen van lemma’s over levende personen voortaan eerst worden gecontroleerd door een ervaren eindredacteur, voordat ze zichtbaar worden. Het nieuwe systeem gaat van start in het Engelstalige gedeelte en is inmiddels getest in Duitsland.

Aan de populaire online-encyclopedie werden in het recente verleden pijnlijke fouten toegevoegd over onder anderen Ted Kennedy (die nog leefde, maar volgens Wikipedia zou zijn vermoord door O.J. Simpson), de zanger Robbie Williams (eet babyhamsters) en Tony Blair (had posters van Adolf Hitler op zijn tienerkamer hangen).

Ook in Nederland zorgden aanpassingen voor opschudding. Zo wijzigden prins Friso en prinses Mabel het lemma over hen waarin stond dat zij onvolledige en onjuiste informatie hadden verstrekt over Mabels relatie met de drugscrimineel Klaas Bruinsma. Daarnaast werden de artikelen over de Nederlandse schrijvers Michaël Zeeman en Joost Zwagerman regelmatig herschreven met wederzijdse beledigingen. De artikelen gingen daarna ‘op slot’.

Wikimedia, de Amerikaanse beheerder van Wikipedia, probeerde misbruik van de site eerder terug te dringen door anonieme wijzigingen te verbieden en gevoelige lemma’s, zoals die van de Amerikaanse president Obama, te beveiligen. De nieuwe maatregel gaat veel verder.

Het is de vraag of er genoeg vrijwilligers zijn om de aanpassingen te controleren: hun aantal neemt sinds 2007 af. Ook het aantal nieuwe artikelen daalt, blijkt uit recent onderzoek. Wikipedia begon in 2001 als een niet-commerciële verzamelsite waaraan iedereen artikelen kan toevoegen. Het geldt als schoolvoorbeeld van user generated content, waarbij internetters via het web elkaars toevoegingen blijven verbeteren. Volgens een onderzoek van Nature uit 2005 bleek Wikipedia vrijwel even betrouwbaar als de gezaghebbende Encyclopaedia Britannica. 

Wikipedia trekt nu 65 miljoen bezoekers per maand en telt 13 miljoen artikelen in 260 talen. Naarmate de populariteit groeide, nam ook het aantal wiki-vandalen toe. Ook voegen bedrijven commerciële links toe in de hoop meer bezoek te trekken.

Meer Wikipedia-cijfers en hoaxes op nrc.nl/economie