Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de serie Ministers op Zomerstage een reportage over microkredieten in Nederland. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bezocht twee startende ondernemers die bij de banken nul op het rekest kregen toen ze krediet zochten. Uiteindelijk verstrekte de stichting Qredits hen de benodigde lening. Verder aandacht voor de diplomatieke ruzie tussen Nederland en België over het uitdiepen van de Westerschelde. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor het overlijden van de Democratische senator Ted Kennedy en voor het nieuwe boek van Thomas Rosenboom, Zoete mond. Ned.2, 22.15-22.40u.

Praatprogramma

On air. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen is terug van ‘twitterreces’, Sacha de Boer over haar fotoboek Retour New York - Amsterdam, correspondent Jelle Brandt Corstius vertelt over de totstandkoming van zijn documentaire 24 uur Moskou. Ned.3, 19.30-20.12u.

Villa Vanthilt. Zomerpraatprogramma. De Britse zangeres Elly Jackson van popduo La Roux over haar ervaringen op het muziekfestival Pukkelpop en de Belgische kunstenaar Luc Tuymans over zijn eerste solotentoonstelling in Brussel, Against the day . Eén, 21.30-22.30u.

Knevel & Van den Brink. Jack Spijkerman over het nieuwe programma dat hij gaat presenteren: Wat vindt Nederland?, korpsofficier Aalt Fikse van het Leger des Heils over de begeleiding van het gezin dat bij de brand in Kampen vier kinderen verloor. En de ten onrechte veroordeelde Herman Du Bois over nieuwe ontwikkelingen in de Puttense moordzaak. Ned.1, 23.10-0.05u.

amusement

De Taalmeester. Taalquiz o.l.v. Marit van Bohemen. Deelnemers: cabaretier Gerard Cox, acteur Bas Muijs en acteur Mimoun Oissa. Schrijver/journalist Jan Kuitenbrouwer werkt mee als taalspecialist. Ned.2, 20.50-21.30u.

documentaire

Black september: The attack on the 1972 Munich Olympics. Op 5 september 1972 dringen acht Palestijnse terroristen binnen in het verblijf van de Israëlische olympische ploeg in München. Twee Israëliërs komen om het leven en negen anderen worden gegijzeld. De actie wordt opgeëist door de terreurgroep ‘Zwarte september’. Tijdens de onderhandelingen stapelen de blunders zich op en een poging om de gegijzelden te bevrijden, eindigt met een bloedbad: alle negen Israëlische atleten komen om het leven, net als vijf van de acht gijzelnemers en een Duitse politieman. Maar „the Games must go on”, zei IOC-voorzitter Avery Brundage. Canvas, 23.05-0.35u.

Unter deutschen Dächern: Berlin Prenzlauer Berg. Documentaire van Kristian Kähler van het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg, dat voor de val van de Muur onderdeel was van Oost-Berlijn. De verwaarloosde arbeiderswijk werd na de hereniging de grootste saneringswijk van Europa en is nu een hip gebied voor bovenmodalen. ARD, 23.30-0.15u.

VPRO’s Import: When the levees broke. Documentaire van filmregisseur Spike Lee over de desastreuze gevolgen van de orkaan Katrina in New Orleans. Een ontroerend portret van een stad aan de vooravond van de ramp in 2005 en de hartverscheurende persoonlijke verhalen, de wanhoop en de overwinningen van de mensen die de orkaan hebben overleefd. Een chronologisch beeld van de gebeurtenissen, de ramp en het gebrek aan actie daarna. Ned.2, 23.35-01.55u.

informatief

Terzake: Splinters van het IRA. Het aantal republikeinse dissidenten dat het vredesproces in Noord-Ierland wil ondermijnen is volgens de politie beperkt tot een kleine groep van 300 mensen. Een gevaarlijke minderheid. Reporter Darragh MacKintyre trok naar Noord-Ierland en onderzocht wie er achter de recente aanslagen zat. Canvas, 20.00-20.45u.

sport

Sportjournaal. Met onder meer een samenvatting van de WK judo in Rotterdam, Ned.1, 18.40-19.00u.

UEFA Champions League: Fiorentina-Sporting. Voorbeschouwing en rechtstreeks wedstrijdverslag (vanaf 20.45u.) met tijdens de rust een voorlopige analyse, gevolgd door een nabeschouwing van de wedstrijd tussen Fiorentina en Sporting Club de Portugal. Ned.3, 20.30-23.00u.