Vier keer in de tuin

1. De 'hangtuin' van een studentenhuis aan de Havikstraat in Utrecht.2. De 'bartuin' van het studentenhuis aan de Frans Halsstraat in Utrecht.3. De overwoekerde tuin van het studentenhuis aan de Heemraadssingel in Rotterdam.4. De tuin/fietsenstalling van het studentenhuis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam. (Foto's Rob Wetzer)


studentenserie, tuinen, studenten, meer informatie: Marjolein Kooyman, foto: Rob Wetzer,
Wetzer, Rob

De meeste studenten hebben een gezamenlijk balkon of enkel een raam dat open kan. Maar sommige studentenhuizen beschikken over een eigen tuin. Die tuinen worden gebruikt als fietsenstalling, hang- en feestplek, meubelopslag of overwoekerde vuilnisbelt.

Bij het studentenhuis op de Heemraadssingel in Rotterdam hebben de studenten een grote tuin achter hun huis, maar ze komen er nooit, nou ja, alleen om lege fusten bier in het onkruid te gooien.

Bij het studentenhuis op de Mathenesserlaan, ook in Rotterdam, staan aan de ene kant de fietsen, aan de andere kant ligt de moes- en bloementuin die gemaakt is door Huck Chuah, student algemene cultuurwetenschappen. Hij vindt tuinieren erg leuk en is zeker acht uur per week in de weer met bloemen, planten en kruiden.

Dat is heel erg gezond en werkt ontspannend, zo concludeerden de Gezondheidsraad en de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek. Natuurbezoek en tuinieren helpen bij het tegengaan van stress en moeheid. Mensen die veel groen om zich heen hebben, voelen zich gezonder. In 1983 deed Roger Ulrich onderzoek naar de invloed van groen rondom ziekenhuizen. Patiënten die uitzicht hadden op bomen bleven minder lang in het ziekenhuis na een operatie en gebruikten minder pijnstillers, dan de patiënten die uitkeken op een muur.

Sommige therapeuten spelen hierop in. Zoals July Koster, tuintherapeute: „Bij tuintherapie werken mensen op regelmatige basis in een tuin. Het liefst een moestuin. Het zaaien en oogsten en het groeiproces kunnen als metafoor dienen voor de eigen ontwikkeling en groei. Ook kunnen problemen waar patiënten tegenaan lopen duidelijk worden aan de hand van het werk in de tuin. Iemand die bijvoorbeeld moeite heeft met snoeien, zou in het ‘echte’ leven moeite kunnen hebben met loslaten.” Koster werkt veel met mensen die last hebben van stress, burn-out en depressie.

Marjolein Kooyman

Lees over helende tuinen, tuintherapie en zorgboerderijen op nrcnext.nl/links

Op deze pagina’s wordt twee weken lang het studentenleven in beeld gebracht.

    • Marjolein Kooyman