Verzet speelde ook rol bij redding Deense Joden

De brief van Jan Bank over de redding van de Deense Joden is verhelderend. De kop die de redactie erboven heeft gezet, `Deense Joden zijn uiteindelijk gered door Deense collaboratie`, is echter kort door de bocht (Opiniepagina, 21 augustus). De snelle redding van de Deense Joden is te danken aan een samenloop van omstandigheden, waarvan Bank er twee noemt: de waarschuwing vanuit Duitse bezettingsbronnen en de relatief korte weg over de Sont naar Zweden vanuit Sjaelland, waar de meeste Joden woonden. Het al aanwezige en goed georganiseerde verzet langs de Sontkust waaraan een niet-gering aantal Deense politiemensen deelnam, was de derde link. Deze maakte het mogelijk om de Duitse waarschuwing door te geven en het vervoer snel te organiseren. De Duitse waarschuwing kwam pas enkele dagen voor de geplande razzia.