Vader mag bij thuiskomst niet meteen knuffelen

Fragmenten uit de televisiespot van de overheidscampagne tegen de Mexicaanse griep. Vanmiddag werden de eerste tv-filmpjes uitgezonden en deze week krijgen alle Nederlandse huishoudens een folder (Grip op griep) in hun brievenbus. De komende dagen wordt de spot tien à vijftien keer per dag op de televisie uitgezonden.

Wat doe je als je na een dag werken, trapleuningen vasthouden en parkeerautomaten bedienen thuiskomt en je ziet je kind aan tafel tekenen? Nee, van de overheid mogen we niet meer meteen naar hem toe, hem aanraken en knuffelen. Eerst moeten we van het kabinet handen wassen met zeep. Afdrogen moet met keukenpapier.

Vandaag gaat de overheidscampagne om de gevolgen van de Mexicaanse griep zo veel mogelijk te beperken van start. Vanmiddag werden de eerste tv-spots vertoond met de vader die niet meteen zijn kind warm onthaalt (voordat hij zijn handen wast, zegt hij nog wel: „Hé, jochie!”). Deze week krijgen alle huishoudens een folder met de titel Grip op griep.

Op beperkte schaal zijn er al radiocommercials waarin de overheid de Mexicaanse griep te lijf gaat, in samenwerking met GGD, RIVM en Landelijke Huisartsen Vereniging. Op de radio wordt geadviseerd te niezen of hoesten in een papieren zakdoekje, dat weg te gooien en daarna de handen te wassen. Maar: droog handen goed af! „Zo hou je grip op griep!”, aldus de radiospot.

In de huis-aan-huisfolder wordt geadviseerd wat de lezer moet doen als hij denkt dat hij griep heeft: pas bij 38 graden in actie komen en vooral niet naar de huisarts gaan. Alleen de risicogroepen mogen bij de dokter komen: heel jonge kinderen, vrouwen die minimaal zes maanden zwanger zijn en zestigplussers. Tot die tijd geldt: „Blijf thuis en uit de buurt van anderen.”

Misschien heeft de onderlinge afstand die Nederlanders de komende maanden moeten bewaren wel een groter effect op onze samenleving dan de griep zelf, zegt Frans Meijman, arts en hoogleraar medische publiekscommunicatie bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam. De overheid adviseert afstand te houden als je met elkaar praat, anders kun je worden besmet. Handen schudden en kussen heeft ook risico’s. „Die letterlijke afstand die we tot elkaar moeten innemen, is na deze epidemie niet zomaar verdwenen”, stelt Meijman.

Hij zegt dat adviezen in een folder weinig zinvol zijn. Over een paar weken is de situatie anders: „Dan gaat de overheid weer iets nieuws communiceren”, verwacht Meijman. „Dat is verwarrend.” Hij vindt het effect van handen wassen beperkt, als slechts een deel van het publiek dat advies volgt.

De komende week is de tv-spot tien à vijftien keer per dag te zien.

Nieuws en achtergronden op nrc.nl/griepvirus