Utrecht krijgt een nieuw orkest

Utrecht krijgt na bijna vijfentwintig jaar na de opheffing van het Utrechts Symfonie Orkest een nieuw orkest van 42 professionele freelancemusici onder leiding van de violist Johannes Leertouwer.

De Nieuwe Philharmonie werkt met losse projecten en geeft in oktober de eerste drie concerten in Amersfoort en Utrecht. Daaronder zijn een educatief concert en een optreden in de tijdelijke zaal Vredenburg Leidsche Rijn met muziek van Stravinsky (Pulcinella) en Ravel (Ma Mère l’Oye). De strijkers spelen op ‘authentieke’ darmsnaren, concertmeesters zijn de violisten Vera Beths en Peter Brunt.

Het orkest van initiatiefnemer en zakelijk leider Bart van Meijl wordt gesteund door het SNS Fonds en het K.F. Hein Fonds. De provincie en de gemeente Utrecht geven vooralsnog elk 10.000 euro.

De Nieuwe Philharmonie Utrecht speelt twee tot drie concertseries per jaar, vooral in Utrecht en omliggende steden. Voor elk project zal apart subsidie moeten worden aangevraagd. Over het budget van het nieuwe orkest wil Van Meijl niets kwijt. „Anders zien anderen hoe goedkoop wij kunnen werken door scherp onderhandelen.”

Utrechtse concertbezoekers kunnen voortaan gratis met de bus naar Vredenburg Leidsche Rijn en Vredenburg Leeuwenbergh, de tijdelijke accommodaties tijdens de bouw van het nieuwe Muziekpaleis. Op vertoon van het entreebewijs kunnen bezoekers twee uur voor en twee uur na het concert gebruikmaken van GVU bussen. Het Muziekpaleis op het plein Vredenburg moet in 2012 af zijn.