Universiteit blijft bij wegsturen Ramadan

Het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijft bij zijn standpunt over het verbreken van het contract met gasthoogleraar Tariq Ramadan. Gistermiddag sprak het college met de Erasmus-wetenschappers die afgelopen zaterdag in een open brief in deze krant schreven dat het contract met Ramadan niet had mogen worden verbroken.

Volgens een woordvoerder van de universiteit was het een „goed gesprek”, dat verliep in een „keurig wetenschappelijke sfeer”. Historicus Dick van Lente, initiatiefnemer van de open brief, bevestigt deze lezing. „We hadden binnen de universiteit even behoefte om met elkaar te praten. Het college van bestuur heeft keurig netjes iedereen uitgenodigd die de brief heeft ondertekend. Het was een open, verhelderende uitwisseling van standpunten, met heftige discussie. Beide partijen blijven bij hun standpunt.”

Vorige week verbrak de gemeente Rotterdam de banden met moslimfilosoof Ramadan, die was aangesteld als integratieadviseur. Hij zou zijn geloofwaardigheid hebben verloren door een programma te presenteren op de zender Press TV, gefinancierd door het Iraanse regime. Ook de Erasmus Universiteit besloot niet verder te gaan met Ramadan, die een gasthoogleraarschap vervulde. De universiteit zegt een eigen afweging te hebben gemaakt over het wegzenden van Ramadan, los van de gemeente, die het gasthoogleraarschap financierde.

De Erasmus Universiteit heeft voor volgende week vrijdag een debat gepland over het thema academische vrijheid versus academische verantwoordelijkheid. De affaire rond Tariq Ramadan is volgens de universitaire woordvoerder de aanleiding voor het debat, maar niet het enige gespreksonderwerp.