Talibaan: grote aanslag niet van ons

De Talibaan ontkennen verantwoordelijk te zijn voor een zware bomaanslag in het centrum van de Afghaanse stad Kandahar, waarbij gisteren zeker 43 mensen omkwamen, allen burgers. Het was de ernstigste aanslag in Afghanistan in meer dan een jaar.

In Kandahar, de belangrijkste stad in het zuiden van het land, hebben de Talibaan van oudsher een sterke positie. Hoewel ze er doorgaans niet voor terugdeinzen gewelddaden op te eisen, zei een woordvoerder gisteren dat de Talibaan de aanslag in Kandahar veroordelen omdat er onschuldige burgers bij zijn omgekomen.

Gisteren werden ook de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen van afgelopen donderdag bekendgemaakt. Met de eerste 10 procent van de stemmen geteld stonden president Karzai en zijn voornaamste rivaal Abdullah allebei op ongeveer 40 procent van de stemmen.

Vandaag wordt naar verwachting opnieuw zo’n 10 procent van de stemmen bekendgemaakt. Wanneer de einduitslag komt, is niet bekend.

De aanslag in Kandahar is volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken uitgevoerd met een vol explosieven geladen vrachtwagen, die kort na zonsondergang op afstand tot ontploffing werd gebracht. De klap was zo hevig, dat meteen een aantal gebouwen instortte en vlammen hoog oplaaiden, waardoor aanvankelijk de indruk ontstond dat een reeks autobommen was afgegaan.

Meer dan zestig mensen raakten gewond. Vandaag waren reddingsploegen nog bezig mensen uit het puin van ingestorte gebouwen te halen.

Gisteren sneuvelden ook vier Amerikaanse militairen in Afghanistan. Daarmee is 2009 voor de internationale troepenmacht nu al het jaar met de meeste dodelijke slachtoffers sinds de omverwerping van het Talibaan-bewind in 2001. Er zijn nu zo’n 100.000 buitenlandse militairen in het land aanwezig, voor het merendeel (63.000) Amerikanen.

De steeds slechtere veiligheidssituatie in Kandahar baart de Amerikanen en de NAVO-macht ISAF grote zorgen. Overwogen wordt er meer troepen heen te sturen, om er beter het hoofd te kunnen bieden aan de Talibaan. Hiervoor zouden manschappen kunnen worden overgeplaatst uit dunbevolkte gebieden in het oosten en het zuiden van het land, waar de afgelopen jaren zware strijd is geleverd met de Talibaan.

Bescherming van grote bevolkingscentra zou in die opzet, waartoe nog moet worden besloten, voorrang krijgen. (AP, AFP)

Meer achtergronden: nrc.nl/afghanistan