Talibaan erkennen dood van Mehsud

De Pakistaanse Talibaan hebben gisteren de dood bevestigd van hun leider, Baitullah Mehsud. Bij een aanval van Amerikaans onbemand vliegtuigje op 5 augustus zou hij niet zijn omgekomen, zoals Pakistan en de VS zeiden, maar wel zwaar gewond zijn geraakt. Pas zondag bezweek hij aan zijn verwondingen, aldus twee naaste medewerkers van Mehsud die het persbureau Associated Press (AP) opbelden.

Beiden bevestigden dat één van hen, de als meedogenloos bekendstaande Hakimullah Mehsud, nu de nieuwe leider is van de Pakistaanse Talibaan. Ze spraken met een verslaggever van AP die beide mannen eerder had gesproken en die hun stemmen herkende.

Daarmee is eind gekomen aan de wekenlange verwarring over het lot van Mehsud, die een bondgenoot was van Al-Qaeda en de Afghaanse Talibaan. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor een aantal terreuraanvallen in Pakistan en ook voor de moord op our-premier Benazir Bhutto.

Hakimullah en zijn collega, Waliur Rehman, deden in het telefoongesprek ook hun best verhalen de kop in te drukken dat er nu een opvolgingsstrijd woedt binnen de gelederen van de Talibaan. „Dat we nu samen zijn toont dat we geen meningsverschillen hebben”, aldus Rehman, die verantwoordelijk wordt voor de Talibaan in Zuid-Waziristan.

In dat gebied voerde het Pakistaanse leger vandaag nabij de grens met Afghanistan met gevechtshelikopters aanvallen uit op posities van de Talibaan. Burgers waren met strooibiljetten gewaarschuwd zich uit de voeten te maken. (AP, Reuters)

Portret Baitullah Mehsud: nrc.nl/pakistan