Storing ov-chip A'dam

De ov-chipkaart is vanaf morgen het enige geldige betaalmiddel in de Amsterdamse metro, maar veel verkoopautomaten voor de chipkaart kampen dagelijks met een storing.

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB doet een vijfde van de apparaten het niet. Grote problemen verwacht hij niet. „80 procent functioneert gewoon en bovendien zijn er 110 verkooppunten in tabakszaken in de stad bij gekomen. Ze zijn ook te koop bij Albert Heijn.”

Een deel van de storingen komt door technische problemen. Zo kan een wegwerpkaartje vastzitten in het apparaat. „Ook is er nu een grote toeloop op de automaten, wat storingen kan veroorzaken”, zegt de woordvoerder. Het GVB zet extra monteurs in om de technische problemen te verhelpen, vooral op de drukke stations.

Deze week zet GVB toch al meer mensen in – ruim 600 extra medewerkers per dag om reizigers bij te staan. Daarnaast zijn 200 GVB’ers ingezet die „niet direct nodig zijn voor operationele werkzaamheden”. Om de verwachte drukte het hoofd te kunnen bieden, zijn er ook mobiele balies.

In navolging van de Rotterdamse metro, waar de ov-chipkaart eind januari is ingevoerd, heeft GVB de strippenkaart afgeschaft. De ov-chipkaart moet met name het ‘zwartrijden’ tegengaan. In Amsterdam rijdt nu gemiddeld 13 procent van de reizigers zonder geldig vervoersbewijs.

Reizigersvereniging Rover had eerder kritiek op de ov-chipkaart, zowel op de techniek als op de verhoogde ritprijs.