Stijging van huur hoogste in 5 jaar

Per 1 juli zijn de huurprijzen van Nederlandse woningen met 2,8 procent gestegen. Dat is de grootste toename sinds juli 2004. heeft Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt.

In Rotterdam stegen de huren met ruim 3 procent het hardst van de vier grote steden. In Utrecht stegen de huurprijzen met 2,5 procent het minst. Amsterdam en Den Haag zaten daar tussenin.

Van de provincies deed de grootste stijging zich voor in Groningen. Daar lagen de huren in juli 3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar daarvoor. De huurstijging was in Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant met 2,7 procent het laagst.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars is er altijd meer vraag naar huurwoningen als de prijzen voor koopwoningen dalen. Potentiële kopers durven in een onzekere markt de stap om te kopen niet te nemen en gaan eerst huren. Tegelijkertijd zijn er meer duurdere huurwoningen beschikbaar. „Eigenaren proberen eerst hun huis te verkopen, maar als dat niet lukt gaan ze tijdelijk verhuren”, aldus de NVM-woordvoerder. Ook kunnen eigenaren er juist nu voor kiezen hun panden te renoveren waardoor ze een hogere huur kunnen vragen.

De huurstijging werd voor 0,4 procentpunt veroorzaakt door de harmonisatie van huren. Dat is de verhoging van de huurprijs als een nieuwe bewoner het pand betrekt en de huisbaas de huur optrekt naar het maximum, berekend via het woningwaarderingsstelsel van het ministerie van VROM. Dit stelsel is beter bekend als het puntensysteem.

Bij woningen die in handen zijn van niet-commerciële eigenaren als universiteiten en woningbouwverenigingen steeg de gemiddelde huur met 2,4 procent. Bij woningen die in handen zijn van commerciële eigenaren als particulieren, vastgoedbedrijven en institutionele beleggers steeg de huur gemiddeld 2,3 procent.

Uit cijfers van Direct Wonen, een landelijk makelaarsketen gespecialiseerd in huurhuizen, stegen vooral de prijzen van goedkopere woningen. In juli was de gemiddelde huurprijs van een huis in de categorie tot 800 euro 498 euro. Dat is 9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het duurdere segment, vanaf 800 euro, stegen de huurprijzen in juli naar gemiddeld 1.213 euro per maand. Dat is 2,1 procent hoger dan in dezelfde maande vorig jaar.