Stadion krijgt langzaamaan zijn vorm

(Foto Mike Hutchings /Reuters) Early morning fog enshrouds Cape Town's Green Point 2010 FIFA Soccer World Cup Stadium, August 25, 2009. South Africa is hosting soccer's showpiece event, which kicks off on June 11, 2010. REUTERS/Mike Hutchings (SOUTH AFRICA SPORT SOCCER IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ochtendmist hangt in flarden om het nieuwe Zuid-Afrikaanse voetbalstadion Green Point in Kaapstad. In 2010 worden hier voetbalwedstrijden gespeeld tijdens het wereldkampioenschap.

Martin Pollack werkt bij de gemeente Kaapstad en houdt de bouw van het stadion nauwlettend in de gaten. Met foto’s op zijn blog laat hij zien hoe het stadion langzaamaan vorm krijgt. „De bouwkranen die nog boven het stadion uitsteken zullen binnenkort worden afgebroken, de bouw is bijna klaar”, schrijft hij.

Tijdens het hoogtepunt van de bouw waren de bouwvakkers dag en nacht aan het werk om het strakke bouwschema te volgen, zo schrijft Pollack verder. 21 vaste en 15 mobiele kranen stonden rondom het stadion opgesteld. „Nu staan er nog zeven. De stoelen, kabels, vip-suites en media- en IT-faciliteiten zijn onderweg naar het stadion. De zeven overgebleven kranen worden eind augustus afgebroken.”

Pollack sprak ook met de directeur van het bouwproject Andrew Fanton. Fanton: „Alle bestuurders van de kranen, waaronder de enige vrouwelijke kraanbestuurder van Zuid-Afrika, Zoliswa Gila, zullen een nieuwe baan krijgen, wanneer hun werk hier afloopt.”

Volgens Fanton zijn er momenteel nog 1.800 bouwvakkers aan het werk op Green Point. Als het stadion af is zullen 68.000 bezoekers de wedstrijden kunnen bijwonen.