Sarkozy geeft het goede voorbeeld

Nicolas Sarkozy wil een hoofdrol spelen op de komende G20-top. Zijn besluit om de bonussen bij Franse banken te beperken, dient tot voorbeeld van de rest van de wereld.

Franse bankbestuurders, gisteren voor het Elysée in Parijs: Baudoin Prot van BNP Paribas (boven), Frederic Oudea van Société Générale, Georges Pauget van Crédit Agricole, François Perol van Banque Populaire and Caisses d'Epargne en Michel Lucas van Credit Mutuel. (Foto's AFP, AP) French bank Credit Agricole Managing Director Georges Pauget arrives, on August 25, 2009, at the Elysee Presidential Palace, in Paris, to attend a meeting with French president Nicolas Sarkozy and French bank executives over bonuses. French banks agreed Tuesday to adopt a system of performance-linked pay with both bonuses and penalties for traders, France's banking federation said, following talks with Sarkozy. Sarkozy summoned bank executives to his office today in response to the public anger triggered by the news that BNP-Paribas, which last year received a 5.1 billion euro state loan, was preparing to pay out one billion to traders. AFP PHOTO GERARD CERLES AFP

Franse banken moeten vanaf vandaag voldoen aan strengere regels dan banken in andere landen bij het toekennen van bonussen, onder meer voor handelaren. Dat hebben de bestuursvoorzitters van de grootste banken, waaronder BNP Paribas en Société Générale, gisteren te horen gekregen van president Sarkozy.

Sarkozy wil met de strengere regels vooraan staan wanneer de leiders van de G20 van ’s werelds grootste economieën eind volgende maand in Pittsburgh over bonussen en variabele beloning in de financiële sector gaan praten.

Hij hoopt dat de wereldleiders het daar eens worden over scherpere bonusregels, zei hij gisteren. Nu banken en beurzen zich herstellen, laait internationaal de discussie op over de hoge bonussen voor beurshandelaren. Maar Sarkozy denkt dat de wereld niet meer terug kan naar de situatie van vóór de crisis. De publieke opinie „accepteert geen speculatie meer die enkelen verrijkt door iedereen risico te laten lopen”.

Daarom moet Frankrijk als „voorbeeldig” en „onberispelijk” gelden op de komende G20-top. „Frankrijk zal zich niet schikken naar de minst eisende, noch wachten om op treden,” liet hij weten.

Gisteren begon de aanloop. Net een dag terug van vakantie, riep Sarkozy de Franse bankiers bij zich, voor de zevende keer binnen een jaar. De bijeenkomst, waar ook centralebankpresident Noyer bij was, duurde een uur.

Sarkozy duldde naar verluid geen tegenspraak. De nieuwe regels gaan verder dan de afspraken van de G20-top in Londen. Zo gaan de Franse banken vanaf vandaag – de regels van Sarkozy gaan meteen in – hun bonussen niet alleen uitspreiden over drie jaar, maar ook minimaal de helft voorwaardelijk toekennen. Afhankelijk van de resultaten van de bank kan dat deel achteraf worden omgezet in malus: straf voor slechtere prestaties. Bovendien wordt een derde van de bonus voortaan uitgekeerd in aandelen in het bedrijf.

Verder zal de Franse staat alleen nog werken met banken die zich aan deze regels houden. Sarkozy verwees naar de gevoeligheid van de publieke opinie over bonussen en naar de miljarden staatssteun aan banken. „De staat heeft ingegrepen om ervoor te zorgen dat banken bedrijven ondersteunen en leningen verstrekken aan particulieren, niet om ze te laten speculeren”, aldus Sarkozy.

Hij benoemde verder oud-directeur van de Wereldbank Michel Campdessus tot „bonustsaar”, een controleur die de honderd hoogste salarissen bij banken gaat napluizen. De banken moeten de bonussen ook verantwoorden in de jaarverslagen, zodat aandeelhouders en media meer inzicht krijgen.

De bestuursvoorzitters van banken als BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole lieten na afloop van de bijeenkomst, die een uur duurden, geen woord van protest horen.

Topman Baudouin Prot van BNP Paribas beperkte zich tot een rekensommetje. Eerder deze zomer veroorzaakte de bank ophef door aan te kondigen dit jaar 1 miljard euro voor bonussen te reserveren. Dat bedrag was bestemd voor in totaal 17.000 werknemers, en in overeenstemming met de internationale afspraken op de vorige G20-top, in Londen, meldde de bank daar nog bij. Na het bezoek aan Sarkozy is daar nu nog de helft van over: 500 miljoen euro.

Het geheel aan regels laat zien welke tactiek Sarkozy volgt om een Franse rol op te eisen in het bereiken van internationale consensus. Zijn voorstellen zijn niet nieuw, maar bij elkaar opgeteld én onmiddellijk doorgevoerd, gaan ze verder dan elders.

Zo volgt hij ten dele de Verenigde Staten, waar president Obama al langer aandringt op meer openbaarheid van financiële instelling over hun beloningsbeleid. In juli stemde het Congres voor meer grip van aandeelhouders en toezichthouders op topbeloningen.

Ook het malussysteem, gebaseerd op voorwaardelijk toegekende bonussen, staat op de agenda in andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Duitsland wil hier voor het einde van het jaar afspraken over maken met de banksector. Andere, meer omstreden maatregelen spaarde Sarkozy op voor internationale afspraken, zoals de invoering van een bonusplafond, absoluut en relatief per bank, en de invoering van een vorm van bonusbelasting.

Sarkozy zei gisteren dat hij zich zal inspannen om met een gezamenlijk Europees standpunt naar Pittsburgh te gaan: een formulering om het initiatief naar zich toe te trekken. Morgen ontmoet Sarkozy in Berlijn de Duitse bondskanselier Merkel, die op verkiezingscampagne is.

De Franse bankiers voerden de afgelopen dagen, onder meer in hun overleg met minister van Financiën Lagarde, aan dat een Franse Alleingang de positie van Parijs als financieel centrum benadeelt. Gisteren moesten ze het doen met de belofte van Sarkozy dat ze na Pittsburgh opnieuw een uitnodiging van de president krijgen, „om de zaken op een rijtje te zetten”.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Sarkozy

In het artikel Sarkozy geeft het goede voorbeeld (26 augustus, pagina 13) wordt Michel Campdessus oud-directeur van de Wereldbank genoemd. Bedoeld werd Michel Camdessus, oud-directeur van het Internationaal Monetair Fonds.