Rabo verkoopt minder woningen

Rabo Vastgoedgroep, de vastgoedtak van het Rabobank-concern, heeft fors minder woningen verkocht in het eerste half jaar van 2009 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte woningen daalde met 22 procent tot 2.636 woningen. De winst van de vastgoedtak daalde zelfs met 27 procent tot 68 miljoen euro.

Dat maakte Rabobank vanmorgen bekend. Rabobank wijt de dalende woningverkoop aan het ongunstige klimaat in de vastgoedmarkt en het lage consumentenvertrouwen. Desondanks wist de vastgoedtak nog een winst van 39 miljoen euro te boeken, 25 miljoen minder dan in het tweede half jaar van 2008.

De Rabobank heeft in de eerste helft van 2009 de winst zien toenemen ten opzichte van het laatste half jaar van vorig jaar. De winst kwam uit op 1,3 miljard euro, bijna 200 miljoen meer dan eind 2008, maar 18 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling ten opzichte van het eerste half jaar van 2008 werd door bijna alle groepsonderdelen veroorzaakt. Alleen de zakenbank en de internationale consumentenbank deden het fors beter dan in begin 2008.

De nieuwe bestuursvoorzitter van Rabobank, Piet Moerland, zei dat hij „nog geen economische zomer” ziet. „In een marktomgeving waarin de hypotheekproductie en de groei van de zakelijke kredietportefeuille zijn afgenomen, hebben de lokale Rabobanken hun marktposities kunnen verstevigen”, aldus Moerland. Rabobank verstrekte per saldo 7 miljard euro meer kredieten dan eind vorig jaar. De totale portefeuille kwam daarmee op 415 miljard euro. Moerland verwacht wel dat de groei verder zal afvlakken.

De toevertrouwde middelen daalden nu met bijna 20 miljard euro tot 284 miljard. Dat werd volledig veroorzaakt door een afname van internationale deposito’s van bedrijven – de particuliere spaarportefeuille nam juist wel toe, met 4 procent tot 120 miljard euro. De renteresultaten bij Rabobank staan door de concurrentie op de spaarmarkt zwaar onder druk.

Rabo vergrootte de stroppenpot met 1,1 miljard euro tot 4,3 miljard. Daarmee hoopt de bank de post ‘onvolwaardige kredieten’ van in totaal 8 miljard voldoende te hebben afgedekt. Een belangrijk deel van de stroppenpot (1 miljard) komt voor rekening van de Ierse ACC-bank, een Rabo-dochter. Rabobank komt, net als andere buitenlandse banken, niet in aanmerking voor steun van de Ierse overheid, die overweegt een ‘bank van slechte leningen’ (bad bank) op te richten. Rabo ziet zich gedwongen de Ierse activiteiten nu versneld af te bouwen. De bank gaat er vanuit dat Brussel de buitenlandse banken in Ierland uiteindelijk te hulp zal komen.