Obama wil een tweede termijn voor Bernanke

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Ben Bernanke (55) voordragen voor een tweede termijn als centralebankier. Obama, die zijn vakantie onderbrak voor de aankondiging, prees Bernanke als de man die de Amerikaanse economie langs de ergste crisis sinds de Grote Depressie heeft geleid.

Bernanke werd in 2006 voorgedragen door president Bush voor het voorzitterschap van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De termijn van de voorzitter van de Federal Reserve bedraagt vier jaar.

De Senaat moet met elke (her)benoeming instemmen. Bernankes tweede termijn zou op 1 februari ingaan. Bernankes voorganger is de nu 83-jarige Alan Greenspan, die ruim achttien jaar Fed-voorman was.

„Ben heeft een financieel systeem dat op het punt stond in te storten met kalmte en wijsheid benaderd", zei Obama gisteren. Volgens de president heeft Bernanke de rem gezet op de vrije val van de economie.

Bernanke bracht sinds het uitbreken van de kredietcrisis het belangrijkste rentetarief terug tot bijna nul procent, pompte 1.000 miljard dollar in het financiële stelsel en besloot de zakenbank Bear Stearns en verzekeringsgigant AIG overeind te houden.

Bernanke is een Republikein. Hij is recentelijk onder vuur komen te liggen van partijgenoten die hem verwijten dat de overheid zichzelf een te grote rol heeft toegedicht bij het bestrijden van de recessie. Tegelijkertijd zagen Democraten een kans voor het eerst in decennia een centralebankier van eigen signatuur voor te dragen.

Bernanke kreeg kritiek vanwege zijn afwachtende houding tijdens het begin van de crisis. Zelfs nadat de huizenprijzen voor het eerst in zeventig jaar daalden sprak hij tegen dat de woningmarkt in problemen was geraakt.