nrc.nl/discussie

„Gezien mijn ervaring als havo-docent ben ik ervan overtuigd dat Laura bij haar zeiltocht oneindig veel meer zal leren dan in de schoolbanken. Je zult het toch voor elkaar hebben gekregen, dan weet je dat je met zestien jaar elke uitdaging aankunt. Zestien, de leeftijd waarop Alexander de Grote zijn eerste slag als bevelhebber won.” Johan Nijhof

„Mensch, durf te leven! Dat is wat Laura de tegenstanders van haar reis te leren heeft. Erg vermoeiend, al dat commentaar over ‘regels zijn regels’ en ‘als zij ’t mag is ’t hek van de dam’. Ik zie al zwermen tieners uitvaren bij IJmuiden. De dagen van Piet Hein en de scheepsjongens van Bontekoe liggen duidelijk ver achter ons. Laura: behouden vaart!” Stefan van Weers

„Stel, Laura komt om tijdens de reis, of komt terug als een emotioneel wrak, beide reële mogelijkheden; concluderen we dan dat Laura een weloverwogen risico heeft genomen en dat het helaas niet positief heeft uitgepakt? Bij een volwassen persoon misschien, maar in het geval van een kind betekent het dat de ouders, en vervolgens de overheid, er in hebben gefaald het kind te beschermen, in dit geval tegen zichzelf. In dat opzicht is het verbieden Laura de wereld rond te zeilen niet anders dan het verbieden van alcoholgebruik of kansspelen onder minderjarigen. Dit soort activiteiten is verboden tot een persoon oud genoeg is om in staat te zijn de gevolgen van zijn of haar acties te overzien. In Nederland hebben we deze leeftijd vastgesteld op achttien jaar. Wanneer Laura achttien wordt, dan is de keuze de wereld rond te zeilen aan haar. Nu nog niet.” Jasper Woudenberg

„Er zijn 13-jarige meisjes die zich een coma zuipen. Er zijn 13-jarige meisjes die naar strandfeesten in Hoek van Holland gaan. Er zijn 13-jarige meisjes die uit stelen gaan. Er zijn 13-jarige meisjes die voor een paar breezers met jongens de koffer in duiken. En er zijn 13-jarige meisjes die al precies weten wat zij met hun leven willen doen, en daarnaar handelen. Aan welke meisjes moeten Jeugdzorg en Kinderbescherming nu aandacht schenken?” Wicher Slagter

Dit zijn fragmenten uit de online discussie over de 13-jarige zeilster Laura die de wereld rond wil zeilen. U kunt de discussie lezen of een bijdrage leveren via nrc.nl/discussie.