Krakers zonder dak

Over twee weken kan kraken voor altijd verleden tijd zijn. Dan debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om dit stukje cultuurgoed in de prullenbak van de geschiedenis te doen verdwijnen. Duizenden mensen zullen op straat komen te staan, waaronder vele kinderen. Op dit moment beraden CDA, Christen Unie, VVD en PVV zich op het uitwissen van het `probleem` kraken. Zij ontwijken een centraal punt in de discussie: het lot van de mensen die nú wonen in kraakpanden. De partijen lijken geen acht te slaan op wie dit zijn, waarom zij dit doen, wat zij gaan doen wanneer zij hun huizen moeten verlaten, en wat omwonenden van kraakpanden vaak van hen vinden. Krakers zijn gewone mensen, staan aan de zijde van de gewone man, en staan op tegen leegstaande panden van over het algemeen rijke huizenbezitters.

Ik, en vele krakers met mij, vragen ons geschokt af waarom christelijke partijen ons onze huizen nu ineens willen ontnemen, en waarom volkspartijen schreeuwen dat wij de uitbuiters zijn. Die huizen staan toch leeg? Terwijl er een half miljoen mensen op wachtlijsten staan voor sociale woningbouw, verpietert er woonruimte waar wij bij staan. In deze tijden van economische crisis en maatschappelijke angst lijkt de huizenbezitter hiervan te profiteren. Juist nu er mensen uit hun huizen worden getrapt, en er steeds meer panden leeg komen te staan, is de kraker belangrijk. Om uw woonrechten te verdedigen, leegstand tegen te gaan en u of uw familie te helpen bij het vinden van een dak boven het hoofd.

    • Kraker in Doorn
    • Lennart Hofman Student Religiestudies in Amsterdam