Korea's praten toch weer over familiecontacten

Zuid-Koreaanse functionarissen zijn vandaag naar Noord-Korea vertrokken voor een driedaags overleg over familiehereniging. Dit eerste overleg in bijna twee jaar is een reactie op recente, verzoenende gebaren van de Noord-Koreanen.

Het gesprek is gericht op humanitaire onderwerpen. De Koreaanse nucleaire onderhandelaar Sung Kim zal voorlopig niet naar Noord-Korea gaan. En volgens de VS, dat samen met China, Japan, Rusland en de beide Korea’s in het zespartijenoverleg praat over de nucleaire ambities van Noord-Korea, gaat de Amerikaanse speciaal gezant Stephen Bosworth niet in op de Noord-Koreaanse uitnodiging voor een gesprek.

„Het belangrijkste onderwerp is de zaak van de gescheiden families”, zei Kim Young-chol, leider van de Zuid-Koreaanse delegatie vanmorgen bij zijn vertrek. „Daarnaast zullen we proberen om andere humanitaire kwesties aan de orde te stellen.”

Onder de vlag van het Rode Kruis was er tot november 2007 regelmatig overleg tussen Noord- en Zuid-Korea, die officieel nog steeds in oorlog zijn, over contacten tussen familieleden aan weerszijden van de grens. Miljoenen familieleden zijn aan het einde van de oorlog in 1953 door een kunstmatige grens van elkaar gescheiden. Ze kunnen niet via post, telefoon of e-mail contact met elkaar hebben. Ruim zestienduizend Koreanen hebben in het verleden familieleden aan de andere kant van de grens kunnen ontmoeten, in vaak emotionele bijeenkomsten.

Na het aantreden van de conservatieve regering van president Lee Myung-bak in Zuid-Korea, begin vorig jaar, kwam er een eind aan de familieherenigingen. De relatie tussen beide landen bekoelde. Het noorden was verontwaardigd over de harde lijn van de nieuwe president. Een Noord-Koreaanse kernproef en een test van langeafstandsraketten werden in het zuiden – en ook in Japan – als een provocatie gezien en waren voor de Veiligheidsraad aanleiding om bestaande sancties tegen Noord-Korea aan te scherpen.

Maar sinds vorige maand is sprake van toenadering. Noord-Korea liet twee Amerikaanse journalisten vrij, die eerder op verboden terrein waren gearresteerd en ze stuurden een delegatie naar de begrafenis van de Zuid-Koreaanse oud-president Kim Dae-jung. Ook de Zuid-Koreaanse raketlancering van gisteren lijkt de toenadering niet te verstoren, ondanks Noord-Koreaanse kritiek. De raket is niet geslaagd in zijn missie om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De satelliet, die niet goed loskwam van de raket, is vermoedelijk teruggevallen naar de aarde en verbrand in de dampkring. (AP, Reuters, AFP)