Griep krijg je zelf

Op 19 augustus las ik in nrc.next het artikel waarin hoogleraar medische publiekscommunicatie Frans Meijman pleit voor publieksdebatten over risico`s voor de gezondheid. Ik vind het in het algemeen genomen een prima initiatief om burgers veel meer te gaan betrekken dan nu het geval is. De overheid en Tweede Kamer weten volgens mij niet hoeveel ze kunnen leren door naar de eigen bevolking te kijken en werkelijk te gaan luisteren.

Maar in het artikel ernaast schrik wel ik van het antwoord van nrc.next op de vraag: `Kan je de Mexicaanse griep voorkomen?`: `Ja, met een vaccin`. Het antwoord moet toch eigenlijk zijn: `Ja, door zelf zorgen voor een goede weerstand (gezonde voeding, sporten, zorgen dat je op tijd in bed ligt, matigheid betrachten ten aanzien van alcohol en geestverruimende middelen en je ten slotte niet gek laten maken door de 24-uurs economie). Iedereen maakt elkaar bang en opeens moet iedereen dat ene `levensreddende` vaccin hebben. Ons gezin (twee zonen van 23 en 21 jaar) is afgezien van de algemene dingetjes, nog nooit echt ziek geweest en ik verwacht ook niet dat we dat in de toekomst zullen worden. Wij geven onze kinderen kennis en eigen verantwoordelijkheid mee.