Franse geheim agent in Somalië vrij

Eén van de twee Franse geheim agenten die vorige maand werden gegijzeld in Somalië, is vandaag vrijgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs bevestigd. Over de manier waarop de Fransman op vrije voeten is gekomen, deden vanochtend tegenstrijdige berichten de ronde. Het lot van de andere agent is nog onduidelijk.

Een hooggeplaatste politieofficier in de Somalische hoofdstad Mogadishu verklaarde vanochtend dat de Fransman erin was geslaagd aan zijn gijzelnemers te ontsnappen en op eigen kracht het zwaarbeveiligde presidentiële paleis, de zogeheten Villa Somalia, de bereiken. Tijdens zijn ontsnapping heeft de Fransman drie gijzelnemers omgebracht, aldus de politieofficier. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs liet echter weten dat de vrijlating van de geheim agent „tot stand kwam zonder geweld, in weerwil van bepaalde plaatselijke informatie”.

Persbureau Reuters citeerde vanochtend een zegsman van Al-Shabaab, een opstandelingenbeweging die ten minste een van de twee gijzelaars zou hebben vastgehouden. Volgens de woordvoerder zijn drie strijders van Al-Shabaab gedood, zonder dat duidelijk was door wie. Hij zei dat zijn beweging in afwachting was van losgeld voor de Franse gijzelaar.

Deze versie van de gebeurtenissen werd weer tegengesproken door een zegsman van Hizbul-Islam, een rivaliserende opstandelingenbeweging. Volgens deze woordvoerder is de Fransman „niet ontsnapt”, maar vrijgelaten na de betaling van losgeld aan militanten die de agent bewaakten.

De twee Fransen werden 14 juli meegenomen uit hun hotel in Mogadishu waar zij zich hadden laten registreren als journalisten. Het tweetal was in Somalië in opdracht van de Franse regering, mogelijk om advies uit te brengen aan de door de internationale gemeenschap ondersteunde, Somalische regering. De Fransen werden meegenomen door een tiental gewapende mannen, naar verluidt regeringssoldaten die boos waren over het uitblijven van hun salarisuitbetaling.

In Somalië, sinds het einde van de dictatuur in 1991 het toneel van (clan)geweld en burgeroorlog, worden met regelmaat hulpverleners en journalisten ontvoerd. Het is echter uitzonderlijk dat buitenlandse geheim agenten worden ontvoerd. (AFP, Reuters, AP)