Explosie kantoor specialist Turkije

Onbekenden hebben vanmorgen een reisbureau in Amsterdam-West belaagd. Ze hebben de deur van de firma beschadigd met een explosief. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het getroffen bedrijf is KomforTours, dat vliegreizen naar Turkije aanbiedt. Eerder zat in het pand ook een kantoor van de intussen failliete Turkije-specialist BeachHolidays, vertelt een woordvoerder.

Rond half drie ’s nachts meldden bewoners dat ze een knal hadden gehoord in de omgeving van de Johan Huizingalaan in Amsterdam-Slotervaart. Maar bij inspectie van de buurt werd toen niets gezien. De volgende ochtend werden de beschadigingen aan het reisbureau ontdekt. Onder meer het glas in de deur is kapot.

De politie heeft niemand kunnen aanhouden. Zij heeft nog geen idee wat de toedracht is van het incident. Of er verband is met het faillissement van BeachHolidays, kon de politie nog niet zeggen. Wel houdt ze er rekening mee dat het een gerichte actie was.

BeachHolidays ging begin deze maand over de kop. Geboekte reizen konden niet meer doorgaan of moesten worden afgebroken. Tweeduizend reizigers die al in Turkije waren, hadden zo geen retourticket. In totaal werden bijna achtduizend reizigers gedupeerd door het faillissement.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zei eerder fraude niet uit te sluiten. Bij een bezoek van de SGR aan het kantoor van BeachHolidays bleek het pand leeggehaald. Alle administratie was verdwenen. De SGR heeft aangifte gedaan tegen het reisbureau. KomforTours was vanmorgen telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Er zijn de laatste jaren diverse Turkijespecialisten over de kop gegaan. In 2008 waren dat er vier, in 2007 acht. Volgens Piet Hein Debets, directeur van de SGR, waren er onder de 72 faillissementen sinds 2003 zeventien Turkijespecialisten. „Van de 20 miljoen euro die we in die periode moesten uitkeren, is 13 miljoen voor de gedupeerden van deze bureaus”, aldus Debets eerder in deze krant. Hij zei toen te verwachten dat de schadeloosstelling van gedupeerde klanten van BeachHolidays de SGR in totaal ongeveer 3 miljoen euro zal kosten.

Achtergronden over de Turkse vakantiemarkt via nrc.nl/binnenland