`Europese airco blijft onzuinig onder druk van Italiaanse lobby`

rotterdam. De Europese normen voor air conditioners blijven volgens milieuorganisatie Natuur en Milieu ver achter bij wat in landen als Japan, Australië en Nieuw-Zeeland geldt. Dat zou vooral het gevolg zijn van een effectieve lobby om de Italiaanse producent DeLonghi te beschermen. Daardoor kunnen Europese en niet-Europese bedrijven in EU-lidstaten energieslurpende airco`s verkopen die elders zouden worden geweerd. Nu zijn er binnen de EU ongeveer 7 miljoen airco`s. In 2020, als de EU de CO2-uitstoot met minimaal 20 procent wil hebben verminderd, zullen dat er naar verwachting 24 miljoen zijn. Volgens Natuur en Milieu passen de Europese airconormen niet in dat beleid. ”Over enkele jaren stelt Europa eisen aan het energieverbruik die in Japan nu al achterhaald zijn”, aldus Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu. ”In de hele EU staat één fabrikant van airconditioners: DeLonghi in Italië. In Europees verband houdt Italië ieder besluit tegen om het huidige voorstel voor de energienormen aan te scherpen.”