Eigenaar racistische site blijkt onvindbaar

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft de zoektocht naar de eigenaar van een rechts-extremistische site gestaakt, omdat die onvindbaar bleek. De provider stond op naam van een persoon in de VS. Volgens Amerikaanse wetgeving mogen die gegevens niet aan derden worden doorgegeven.

Het betreft de site Landstorm-records.org, die in 2008 nog 22.000 bezoekers per maand trok. Daarop waren onder meer computerspelletjes, kleding, buttons en neonazistische accessoires te koop. Op een van de games kon op Joden, homoseksuelen en gekleurde mensen worden geschoten. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) deed vorig jaar na een melding aangifte tegen Landstorm-records. De site ging daarop uit de lucht. Volgens een woordvoerder van het meldpunt was sprake van „zeer duidelijk strafbaar en heftig materiaal” en „grove discriminatie”. Het MDI had aanwijzingen dat de site werd aangestuurd door een rechts-extremist uit Winschoten.

Het OM in Groningen speurde een jaar lang naar de eigenaar van de site. „We hebben meerdere personen uit Winschoten, maar ook uit de rest van het land, gehoord”, aldus een woordvoerder van het OM. Het OM deed een rechtshulpverzoek aan de VS, om gegevens over de provider te verstrekken. „Maar daar is men niet verplicht informatie over providers te geven. Het spoor liep dood.”

Volgens de woordvoerder van het MDI gebruiken neonazistische websites vaak met opzet Amerikaanse providers.