Dressuurequipe begint uitstekend aan EK

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft de nationale equipe bij de Europese titelstrijd in Windsor al bijna verzekerd van goud. De Nederlandse kwam gisteren met Parzival in de Grand Prix tot de verbluffende score van iets meer dan 80 procent (80,64). Het was het op één na beste resultaat ooit in een Grand Prix bij de dressuur. Alleen Anky van Grunsven deed het ooit beter. De verklaring van Cornelissen was simpel. „Als mijn paard oplet, is hij tot veel in staat. Vandaag lette hij op.”

Nadat elk land twee ruiters aan de start heeft gehad, is het verschil tussen Nederland en rivaal Duitsland al meer dan 11 procent. Dat is nagenoeg beslissend. Imke Schellekens-Bartels leverde de tweede prestatie van de dag, door met Hunter Douglas Sunrise op 73,15 uit te komen. Bovendien moeten de op papier twee sterkste combinaties van de formatie van bondscoach Sjef Janssen nog in de ring verschijnen: Van Grunsven met Salinero en Edward Gal met Totilas.

Cornelissen had tot de EK in Windsor 76 procent als beste prestatie in de Grand Prix staan. Haar progressie, nota bene bij haar debuut op een internationaal kampioenschap, was derhalve gigantisch. De oud-nationaal kampioen – voor de helft eigenaar van haar paard – was vorig seizoen bij de Olympische Spelen in Hongkong nog reserve. Dit voorjaar kon ze niet deelnemen aan de finale van de wereldbeker vanwege een blessure van Parzival.

Janssen bleef echter in de combinatie geloven en gaf Cornelissen recentelijk in Hickstead alsnog een kans zich te bewijzen. Vervolgens werd ze verkozen boven Hans-Peter Minderhoud, de nummer zeven van Hongkong.

Na de blessure heeft de amazone de rust bewaard. „Ik heb de hulp van veel goede mensen gehad en heel bewust naar dit kampioenschap toe gewerkt. Het heeft allemaal geweldig uitgepakt. In Hickstead ging het meteen heel goed en dat is de basis voor mijn optreden hier geweest.” (ANP)