Drentse pinautomaat strooit met biljetten

Een pinautomaat van de Rabobank in het Drentse Vries heeft maandagavond een paar uur lang dienst gedaan als fruitautomaat. Mensen die geld kwamen opnemen, kregen vijf keer zoveel als het bedrag waar ze om hadden gevraagd.

Het nieuws verspreidde zich snel door het dorp, waardoor een run op de pinautomaat ontstond. Wantrouwige buurtbewoners belden na een tijdje de politie, die de bank waarschuwde en voorkwam dat er nog meer werd gepind. In totaal registreerde de automaat tijdens de storing zestig transacties en werd er bijna 8.000 euro te veel uitbetaald. De helft van de mensen heeft het geld inmiddels teruggebracht.

Omdat alle transacties zijn geregistreerd, weet de bank precies welke klanten tijdens de storing hebben gepind. De bank doet een dringend beroep op hen om het geld terug te brengen. „Zij die dat niet doen, hebben het geld onrechtmatig verkregen en krijgen een brief”, aldus een woordvoerder van de bank.

Volgens de bank hebben veel mensen willens en wetens van de storing geprofiteerd door bewust bij deze automaat te gaan pinnen. Vooral jongeren die elkaar op de hoogte stelden via sms-berichten zouden zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Wat er mis was met de automaat is nog niet duidelijk. Volgens de Utrechtse leverancier en reparateur van geldautomaten Diebold is het per ongeluk omwisselen van de biljetten in de verschillende cassettes de meest logische verklaring wanneer een automaat te veel uitbetaalt. In de cassette voor de briefjes van 20 worden dan bijvoorbeeld briefjes van 50 gedaan. Een technische storing waarbij een automaat het vijfvoudige uitkeert is volgens het bedrijf niet mogelijk. „Dan zou er gerommeld moeten zijn met de software”, aldus een medewerker.