Dow-Jonesindexen in de verkoop

Rupert Murdoch kan wel wat goed nieuws gebruiken. Dalende omzetten hebben de bedrijvenstal van de topman van News Corp net zo hard getroffen als concurrerende mediaconcerns. De verkoop van de beursindexbedrijven, die werden ingelijfd toen News Corp in 2007 Dow Jones overnam, kunnen voor wat broodnodige harde contanten zorgen – misschien wel tot een bedrag van 860 miljoen dollar (600 miljoen euro).

News Corp heeft de resultaten van de indexbedrijven nooit prijsgegeven sinds de overname. Maar de Dow-Jonesindexen (DJI) zouden in 2010 voor 138 miljoen dollar aan inkomsten moeten kunnen opleveren, uitgaande van een vergelijkbare groei als van de beursgenoteerde concurrentMSCI. Toepassing van het koers-omzetgemiddelde van MSCI zou DJI een waardering van 840 miljoen dollar opleveren. Als we de waarde van DJI willen afleiden uit de winst van MSCI, die op een betrekkelijk stabiel percentage van de omzet blijkt neer te komen, ligt het bedrag waarschijnlijk iets dichter bij de 860 miljoen dollar.

En het lijkt nu zeker een betere tijd om DJI te verkopen dan het destijds was om Dow Jones te kopen. De beurskoers van MSCI is sinds maart meer dan verdubbeld. En de sterke merknaam zou de interesse moeten wekken van een aantal potentiële kopers onder de financiële dienstverleners, zoals McGraw Hill (onder meer eigenaar van Standard & Poor’s), Moody’s, Bloomberg, Pearson, Thomson Reuters of misschien wel MSCI.

Dat is allemaal welkome informatie om de prijs op te drijven. Maar het verbleekt in vergelijking met de waarde die werd vernietigd sinds de transactie rond Dow Jones voor 5 miljard dollar werd beklonken. Eerder dit jaar schreef News Corp de waarde van de divisie met 2,8 miljard dollar af. Het vrijmaken van 860 miljoen dollar zal helpen, maar biedt Murdoch weinig troost.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Aliza Rosenbaum