Cevdet Y. houdt recht op verlof

Minister van Justitie Hirsch Ballin zou Cevdet Y. het liefst het recht op proefverlof ontnemen, maar kan voorlopig niets aan de situatie veranderen. De 53-jarige Cevdet Y. werd in 1983 tot levenslange celstraf veroordeeld voor het doodschieten van zes bezoekers van het Delftse café ’t Koetsiertje. Y. kreeg recht op proefverloven nadat hij in 2001 was overgeplaatst naar een tbs-kliniek. In 2005 heeft Justitie de richtlijnen voor levenslang gestraften aangepast. Zij hebben sindsdien geen recht meer op verlof. Y. is tegen dat besluit in beroep gegaan bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Die oordeelde dat de nieuwe regels niet zonder meer konden worden toegepast op een oude zaak. Y. houdt dus recht op zijn verlof. Justitie wil zich niet neerleggen bij de situatie, zegt een woordvoerder. Fracties in de Tweede Kamer, waaronder CDA en PVV hadden de minister om opheldering gevraagd. (NRC)